top of page

ΕΜΙΛΙ ΝΤΕ ΣΑΤΛΕ. Μια ζωή ενέργειας και πάθους

 

 

Παρίσι. Αρχές 18ου αιώνα

Η Εμιλί είναι δεκαέξι χρονών, με μακριά μαύρα μαλλιά , κατοικεί με την “φυσιολογική” οικογένειά της , χαζεύει από το παράθυρό της τη θέα του Κεραμικού, διαβάζει αναλυτική γεωμετρία και μαθαίνει ξιφασκία , ενώ οι συνομήλικές της μελετουν τους υποψήφιους γαμπρούς.

 

Ο πατέρας της ανησυχεί για το μέλλον της περίεργα όμορφης κόρης και την φέρνει στις Βερσαλίες.Εκεί γρήγορα απομονώνεται γιατί εκτός από όμορφη είναι και έξυπνη . Οχι ότι δεν την ενδιαφέρουν οι άντρες ,-αντίθετα-, αλλά δεν υπάρχει κανείς να την συντροφεύσει και στο άλλο πάθος της, τα μαθηματικά και τη φυσική.Στο μεταξύ με την εκπληκτική μνήμη που διαθέτει, τσακίζει τις υπόλοιπες κυρίες στο μπλακ τζακ.Στα δεκαεννιά της χρόνια έχει βαρεθεί τα χαρτιά, τους γκόμενους της αυλής , τα σεξουαλικά χαχανιτά. Θέλει να ερωτεύεται και να λύνει εξισώσεις. Αποφασίζει να παντρευτεί τον λιγότερο αντιπαθητικό άντρα από αυτούς που την ποθούν (και είναι πολλοί). Αξιωματικός του στρατού,πλούσιος, λείπει συχνά σε εκστρατείες και η συμφωνία είναι : “όσο λείπεις μακριά ,είμαι ελεύθερη να έχω εραστές , είσαι ελεύθερος να έχεις ερωμένες , έχω το όνομα σου.Εμιλί ντε Σατλέ. Θα κάνω παιδιά , αλλά θα τα βάλω και με τον Νεύτωνα”. Κάνει παιδιά και στο τσακ γλυτώνει τη ζωή της.

Ερωτεύεται έναν παλαιό αξιωματικό της φρουράς , που έχει παραιτηθεί για ασχοληθεί με τη Φυσική. Το 1730 αυτός φεύγει για μια επιστημονική αποστολή στον πόλο. Η Εμιλί πληγώνεται, αλλά είναι ελεύθερη. Εχει βέβαια μερικές εφήμερες ερωτικές σχέσεις ακόμα και πριν αναχωρήσει ο καλός της. Μεταξύ αυτών και ο Βολταίρος.

Οπερα του Παρισιού 1733. ” Σκέφτεται όπως εγώ εκτός από ένα σημείο ” μονολογούν και ερωτεύονται. Που διαφωνούν; Στο ερώτημα που την βασανίζει σαν αληθινή φυσική ερευνήτρια.” Τι είναι γαμώτο η ενέργεια; Πόση ενέργεια έχει ένα σώμα που κινείται;”
Ο Νεύτωνας έχει ήδη απαντήσει. Ο Βολταίρος τον υποστηρίζει και εκλαικεύει τις απόψεις του. Ο συλλογισμός του Νεύτωνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η ενέργεια χάνεται και ο παντοδύναμος την αναπληρώνει σαν κάποιος που κουρντίζει συνεχώς το μηχανοκίνητο ρολόι του σύμπαντος. Σιγά μη συμφωνήσει η Εμιλί. Επαναφέρει το ερώτημα με επιμονή. Οι κυρίες στους παρισινούς κύκλους απορούν και ειρωνεύονται.”Μα ποιά είναι αυτή να τα βάλει με τον Νεύτωνα;”. Το ίδιο πιστεύει ο Βολταίρος για τον εαυτό του, όχι όμως και για την καλή του.

Η Εμιλί χρησιμοποιεί το μυαλό της, όσο ελεύθερα χρησιμοποιεί το σώμα της.Ζητάει και παίρνει από τον σύζυγό τον παλιό οικογενειακό και εγκαταλελειμένο πύργο του στη νοτιοανατολική Γαλλία, στο Σιρέ. Τον ανακαινίζουν μέσα σε δύο χρόνια μαζί με τον Βολταίρο, που την αποκαλεί πλέον μαντάμ ντε Σατλέ . Δημιουργούν μια τεράστια επιστημονική βιβλιοθήκη και ένα επιστημονικό εργαστήριο με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό της Ευρώπης.

 

Ο καθένας έχει την δική του πτέρυγα και την δική του κρεβατοκάμαρα, με έναν διακριτκό διάδρομο να τις χωρίζει. Ενα βράδυ ο Βολταίρος πηγαίνει στην κρεβατοκάμαρά της χωρίς αυτή να τον περιμένει και την βρίσκει με έναν εραστή. Η Εμιλί του εξηγεί ότι το είχε ανάγκη αλλά δεν δεν ήθελε να τον ενοχλήσει, καθώς ήξερε ότι δεν ήταν καλά και χρειαζόταν ανάπαυση.Συνεχίζει να δουλεύει πολύ.Γνωρίζει την εικασία του Λαίμπνιτς για τον τύπο της κινητικής ενέργαιας και θέλει να τον αποδείξει. Σκέφτεται ,σχεδιάζει πειράματα , κάνει σέξ (δεν ξέρω πώς το αποκαλούσαν εκείναι την εποχή).

 

Η Εμιλι έχει ένα κουσούρι , μιλάει πολύ γρήγορα ειδικά όταν τσακώνεται με τον Βολταίρο και τόσο περισσότερο όσο αυτός δέν άφήνει την νεαρή ερωμένη του να τον νικήσει. “Χάνεις τον χρόνο σου καλή μου και δε βάζεις γλώσσα μέσα“.

 

Σκέφτεται γρήγορα αλλά στο ερευνητικό της έργο είναι αργή και μεθοδική.

 

Η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη. Η αγγλόφωνη υποστηρίζει τον Νεύτωνα , η γερμανόφωνη τον Λάιμπνιτς. Η Γαλλία και η ντι Σατλέ θα δώσει την τελική απάντηση.

 

“Νεύτωνα κάνεις λάθος. Η ενέργεια εξαρτάται από το τετράγωνο της ταχύτητας. Ο Θεός χρειάστηκε στην αρχή αλλά όχι και στη συνέχεια”

 

Στον πύργο της σχεδιάζει και πραγματοποιεί το πείραμα που το αποδεικνύει. Αυτό το “τετράγωνό της ταχύτητας θα εμφανιστεί και στην διάσημη εξίσωση του Αινστάιν πολλές δεκαετίες μετά.

 

Η γυναίκα είναι εκατό χρόνια μπροστά. Το ξέρει και το ζεί . Στη βιβλιοθήκη , στο εργαστήριο, στο κρεβάτι της.”Απάντησα. Τέλος .Καιρός για διακοπές καλέ μου”.

 

Ταξιδεύει με τον καλό της (τον Βολταίρο βέβαια), διασκεδάζει, συνεχίζει να κάνει υπολογισμούς αλλά με την τράπουλα , μεταφράζει , γράφει ,χαίρεται.

Επιστρέφουν στο Σιρέ , είναι πια σαράντα και έγκυος για τελευταία φορά. Ξέρει ότι η επιβίωση δέν είναι τόσο πιθανή σε αυτή την ηλικία. Δυστυχώς οι γιατροί δεν είναι εκατό χρόνια μπροστά. Είναι άσχετοι στην αντισηψία.

Θα γεννήσει τον Σεπτέμβριο γιαυτό εργάζεται πυρετωδώς.

Την 1η Σεπτεμβρίου ταχυδρομεί στην Βασιλική Βιβλιοθήκη ένα πακέτο με τον βασικό σχολιασμό της στο έργο του Νεύτωνα. Την 4η Σεπτεμβρίου άρχιζει η γέννα. Επιβιώνει , αλλά μια εβδομάδα αργότερα προσβάλλεται από μόλυνση και πεθαίνει.

 

Πηγή: http://idiaitero.wordpress.com/2008/09/12/emili/

bottom of page