top of page

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

 

Είτε πιστεύει κάποιος στο θεό είτε όχι, είτε περιμένει το θείο πνεύμα να τον φωτίσει είτε όχι, είτε αυτό το πνεύμα είναι ένας χριστιανός ορθόδοξος θεός είτε κάτι άλλο... Πάντως τα Χριστούγεννα έχουν την ομορφιά τους, τα έθιμα τους, τα συναισθήματα τους. Αν μάλιστα κάποιος ξεφύγει από το χριστουγεννιάτικο καταναλωτισμό και δει τα χριστούγεννα της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της φιλίας μεταξύ λαών κι ανθρώπων... τότε έχουμε όντως λόγο να γιορτάζουμε. Ακόμα και πλασματικά, αξίζει!

 

Γι' αυτό κι εμείς, κάνουμε σήμερα χριστούγεννα διεθνιστικά. Απολαύστε το ταξίδι μας.

 

Στην Ιρλανδία, τα παιδιά  κρεμούν στο τζάκι χριστουγεννιάτικες τσάντες αντί για κάλτσες. Η πρωτοτυπία όμως των Ιρλανδών είναι ότι αφήνουν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους μια μπύρα Guinness και μια κρεατόπιτα για να τσιμπήσει κάτι ο κουρασμένος Άη Βασίλης.

 

Στη Νορβηγία πάλι, αφήνουν μια γαβάθα χυλό, το λεγόμενο “nisse” στη σιταποθήκη για να φάει ο καλλικάντζαρος που προστατεύει το κτήμα τους.

 

Στη Γιουγκοσλαβία, ραντίζουν τα τραπεζομάντηλά τους με κρασί για να μη ντραπούν οι φιλοξενούμενοί τους αν λερώσουν κάποιο.

 

Στην Ουκρανία, ο Παγωμένος Πατέρας φθάνει με το έλκηθρο το οποίο σέρνουν μόνο τρείς τάρανδοι ενώ τον συνοδεύει και ένα κοριτσάκι, το Κορίτσι-Νιφάδα που φορά ένα λαμπερό μπλε κοστούμι με λευκή γούνα και ένα στέμμα που έχει το σχήμα μιας νιφάδας χιονιού.

 

Στην Κένυα, λόγω του κλίματος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει καλοκαιρινή ημέρα χαλάρωσης αφού αντί να φάνε γαλοπούλα κάνουν μπαρμπεκιου στον κήπο. Μάλιστα, εκεί στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες.

 

Στη Χαβάη, ο Άη Βασίλης δεν χρησιμοποιεί έλκηθρο αλλά ένα κανώ. Οι Χαβανέζοι, αφού φάνε χοιρινό,  σούπα νουντλ και σολωμό, γλεντούν με κιθάρες και γιουκαλίλι τραγουδώντας τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες με χαβανέζικο ρυθμό. Στη συνέχεια, τα παιδιά πηγαίνουν στην παραλία για να δοκιμάσουν το Wind-surf που πήραν για δώρο.

 

Στη Μ.Βρετανία, τα παιδιά δεν ταχυδρομούν το γράμμα τους στον Father Christmas. Το ρίχνουν στη φωτιά στο τζάκι ώστε να ανέβει από την καμινάδα για να ταξιδέψει ως το Βόρειο Πόλο. Αν το γράμμα καεί αμέσως, πρέπει να το ξαναγράψουν.


Στην Ιταλία δεν υπάρχει Άη Βασίλης αλλά η Strega Buffana η οποία πετά πάνω από την Ιταλία με μια σκούπα και μοιράζει δώρα στα καλά παιδιά και κάρβουνο στα άτακτα παιδιά. Μια άλλη ιταλική παράδοση είναι να δίνουν ένα σακουλακι ξερές φακές στους φίλους τους για να φτιάξουν σούπα. Το φαγητό αυτό τους θυμίζει τις δύσκολες και φτωχές εποχές και το τρώνε για να έχουν τύχη το Νέο Έτος.

Στη Νέα Ζηλανδία, τα Χριστούγεννα έρχονται στη μέση του καλοκαιριού. Παραδοσιακά, οι οικογένειες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην παραλία.

Και στην Αυστραλία, μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα, όλοι πηγαίνουν μια βόλτα στην παραλία ή πάνε για ένα παιχνίδι κρίκετ. Το αστείο είναι πως το έλκηθρο του Άη Βασίλη δεν το σέρνουν τάρανδοι αλλά οχτώ καγκουρώ.


Στην Ιαπωνία, τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν επίσημη γιορτή αφού μόνο το 1% του πληθυσμού της είναι Χριστιανοί. Ωστόσο, οι Ιάπωνες έμαθαν τα Χριστούγεννα από τους δυτικούς και πλέον τρώνε και εκείνοι γαλοπούλα και στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα δώρα όμως τους τα φέρνει ο Hoteiosho, μια θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον. Πώς ξέρει ποια παιδιά ήταν καλά και ποια όχι; Έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τα βλέπει όλα.

 

Στη Ρωσία είχαν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στ’ άσπρα μια κοπέλλα του σπιτιού και να τη βάζουν να παριστάνει την Παναγία.

 

Στη Βραζιλία, στο ρίο ντε Τζανέιρο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πλωτό και μάλιστα, το πιο μεγάλο πλωτό δέντρο στον κόσμο!

 

Στη Σικελία, οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο.

 

 

 

 

Και στην Ελλάδα ... ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα, αν και από τόπο σε τόπο διαφορετικά έθιμα έχουν επικρατήσει. Στείλτε μας τα δικά σας έθιμα να φτιάξουμε ένα νέο αφιέρωμα. Μέχρι τότε, καλές γιορτές.

 

Και μην ξεχνάτε, τα φετινά Χριστούγεννα πρέπει να είναι της αλληλεγγύης. Γιατί είναι ζόρικα πολύ. Για πολλούς.

 

 

 

 

 

bottom of page